zondag 29 januari 2012

3x3 'waar en wie'

Okee. deze keer in het project 3x3, ben ik 9 dagen achterelkaar op zoek geweest naar straatnamen waarvan ik niet wist wie of wat het nou eigenlijk was. Je kent het wel je fietst er iedere dag langs maar hebt eigenlijk geen idee wie dat nou toch is op dat bordje. 
Geen lanen, paden, wegen of banen, alleen echte straatnamen. 
Dit natuurlijk allemaal om de algemene ontwikkeling een beetje op peil te houden (of te brengen?)
Vervolgens bij thuiskomst even googlen en lees hieronder het resultaat.
 Jacob Romanstraat = `Jacobus Roman` (1640-1716) was oorspronkelijk een beeldsnijder en later architect. De stijl van zijn gebouwen behoort tot de Strakke stijl. Sommige ontwerpen zijn meer Hollands-classicistisch qua stijl, andere meer barok.


Okee, niet echt heel spectaculair.... Maar de volgende Meneer Jansen, die maakte er wel wat van! Ik snap wel dat er een straat naar hem vernoemd is.......

 Sacharias Jansenstraat =(ca. 1585-1632 was een brillenslijper, woonachtig in Middelburg. Sacharias Jansen wordt vaak genoemd als uitvinder van de telescoop. Zijn zoon Johannes zou later onder ede getuigen dat Hans Lippershey, een collega glazenslijper eveneens uit de Kapoenstraat (die zoeken we ook nog even op!) in Middelburg van zijn vader het ontwerp voor een telescoop had gestolen.
Sacharias Jansen zou zijn fortuin gemaakt hebben door het vervalsen  van Spaanse koperen munten. In de jaren 1613 tot 1619 is hij verschillende malen hiervoor veroordeeld. Jansen groeide op in een huis dat meteen naast de Munt stond en had een zwager die daar werkte, waardoor hij het slaan van munten goed heeft kunnen afkijken. Hij vluchtte naar het nabijgelegen dorp om de hoge straffen (oa doodstraf) die op valsemunterij stonden te ontlopen.   Valsemunters werden destijds gestraft door hen te koken in olie. Zover kwam het niet, Jansen had opnieuw weten te vluchten. 


De volgende straatnaam-meneer was wat lastiger te vinden. Een straat in Goirle is naar hem vernoemd. Volgens mij meer een soort van 'dorpsgek' en zal dus in de rest van Nederland bekend zijn.....

 Thomas van Diessenstraat = (1828 tot 1892)  De familie Van Diessen behoorde vanaf haar vestiging te Goirle tot het midden van de negentiende eeuw tot het dorpsproletariaat. Slechts een persoon uit dit geslacht, Thomas van Diessen zou gaan behoren tot de dorpselite. Binnen de negentiende-eeuwse dorpsgemeenschap speelde hij een eigenaardige rol, die hem tot een bijna legendarische figuur maakte. Hij was de enige Goirlenaar voor wie een standbeeld werd opgericht.


 Dit heb ik altijd wel een interessante straatnaam gevonden als ik hier langs fietste. Maar tja was misschien ook wel te verwachten, het heeft wat met het geloof te maken.... (en dat vind ik niet zo heel erg interessant)

 Superior de beerstraat = Pater Superior Franciscus Salesius de Beer was de eerste algemene overste van de fraters: van 1846 tot 1900 maar liefst. Hij speelde een cruciale rol in de vestiging van de trappistenabdij van Koningshoeven. In 1883 werd hij voor zijn ‘vele en gewichtige diensten’ beloond door de abt van de Noord Franse abdij van Catsberg.


Dus al mijn hoop was gevestigd op Visser 't Hooftstraat. Ik hoopte en dacht dat het echt een straatnaam was vernoemd naar een visser...... Zo'n Peer de zeeschuimer die de woeste zeeen had bevaren. Maar nee dus..... lees zelf maar.

 Visser 't hooftstraat = Willem Adolph (Wim) Visser 't Hooft,(1900-1985) was een Nederlands theoloog. Hij was de eerste secretaris-generaal van de wereldraad van kerken.wereld raad van kerken


De volgende straatnaam..... ook niet heel erg interessant. Zullen de mensen die hier wonen weten wie het is???

 Jan Van Rijswijckstraat =(Antwerpen 14-02-1853 - Testelt 23-09-1906), zoon van de dichter Jan Baptist Van Rijswijck en neef van Jan Theodoor van Rijswijck, was een Belgisch advocaat, staatsman en journalist. 


De dag erna kwam ik langs de Mechtildisstraat....... 
geen commentaar.

 Mechtildisstraat =  De heilige Mechtildis ( 31 mei 1160) was een dochter van graaf Berthold II van Andechs en van Sophia en is dus een zuster van de Z. Euphemia. Reeds in haar jeugd gaf Mechtildis blijk van een diepe vroomheid en als jong meisje trad zij in bij de kanunnikanessen van Sint-Steven. Later werd zij door de bisschop van Augsburg aangezocht om abdis van het klooster in Zwaben te worden. Eerst weigerde zij uit bescheidenheid, maar op vraag van paus Anastasius IV  aanvaardde zij in 1153. Toen zij haar einde voelde naderen, keerde zij in 1160 terug naar DieSSen.
Haar feestdag is op 31 mei.


Een straatnaam en een feestdag naar je vernoemd hebben, niet slecht.
Het werd tijd voor iets luchtigers. Bij mij in de buurt zijn er ook allerlei 'ridder-straatnamen', waaronder Blazoenstraat. Iets met ridders dus, maar ik wist eigenlijk niet precies wat het nou was....

Blazoenstraat = een bord waarop een (adellijk) wapen is geschilderd en dat gedecoreerd is met sieraden.

Dag 9.

 Jan Backstraat = (1440- 1508) Jan Back was heer van Asten. Ook was hij schepen ( dat betekend dat hij een openbaar bestuurder op plaatselijk niveau was) te 's-Hertogenbosch. Hij trouwde omstreeks   1460 met Adriana Katharina van Wylich. Hij heeft in 1504 nog onderhandeld omtrent een legermacht om de invallen van de Geldersen  te bestrijden.


Kortom ik had wat gehoopt op wat interessante dingen..... Ik heb trouwens wel zin in een potje triviant nu.......3x3 is mijn projectje waarbij ik iedere keer 9 dagen (3x3 dus) hetzelfde 'iets' fotografeer.


vrijdag 27 januari 2012

Deze week zag ik (Zahl zwanzig ) nummer 28

'deze week zag ik' de roos van Jericho.


Een soort van uitgedroogd varen-achtig bolletje wat helemaal uit krult en groen wordt als je het in het water legt. Haal je het uit het water dan droogt en krult het weer helemaal op. En dit laten bloeien en laten drogen kun je zo vaak doen als je wilt. Het is een primitieve woestijnplant die al meer dan 400 miljoen jaar bestaat. Het kan de meest extreme droge periodes doorstaan en gaat gewoon weer bloeien als het water ontvangt. 
Kijk dat is nou een slim plantje lijkt me zo!

De roos van Jericho heeft ook veel geneeskrachtige werkingen. 

Zo schijnt het water waarin de roos heeft gebloeid als je dat opdrinkt te helpen om bevallingen te verlichten. Bovendien zou je aan de snelheid van het open krullen kunnen zien of het een makkelijke of moeilijke bevalling word. Het water kun je ook gebruiken om in te baden of voor een compres.
Als je een roos van Jericho in huis hebt mag je je op voorspoed verheugen (yes!). 
In vochtige vorm geeft het een best lekker beetje aparte geur die schijnbaar goed rook verdrijft. In droge vorm houdt het ongedierte weg. (wederom yes!)
Er wordt ook gezegd dat de plant negatieve energie absorbeert als men het op het lichaam draagt. (het lijkt mij een beetje groot en niet zo comfortabel maar okee....)
Verder natuurlijk iets met eeuwig leven, maar dat snapt U ook wel....

Zo, nu ik dit weet kan mijn dag niet meer stuk, 
ik ben een gezegend mens. 
Ik wens U allen dit moois ook toe...... :)

'deze week zag ik' is iedere vrijdag een foto/tekening/knutsel-frustel iets van wat je deze week gezien hebt.
Klik hier om te zien wat andere deze week zagen of om mee te doen!


maandag 23 januari 2012

flexicube

Ik wil jullie even laten zien waar ik de afgelopen weken mee bezig ben geweest, nl. deze kubus-draai-blokjes-dingen. Ze heette flexicubes.


Ik zag ze hier en hier

Je maakt ze van 8 oude blokjes (uit blokkendoos van kind?) of zaagt ze even zelf van b.v. een hardhouten (gaat niet splinteren) tafelpoot van de kringloop. Je plakt de blokjes op bepaalde plaatsen aan elkaar met tape en zo kun je ze steeds om blijven klappen (rechthoek, kubus etc). Je beplakt alle zijde met een gezellig papiertje, plaatje, foto, tekening of wat dan ook en door het steeds omklappen veranderen iedere keer de afbeeldingen.


Zo moet je de tape plakken:

bovenkant

onderkant

En dan kun je deze vormen allemaal maken.


Dan kun je de zijde beplakken met wat leuks. Papier moet niet te dik en ook niet te dun zijn. Te dun is erg kwetsbaar met veelvuldig heen-en weer klappen en te dik papier is ook niet handig, dan worden de blokjes te dik t.o.v. elkaar en klapt het dus lastig.
De lijm goed laten drogen en dan kun je de restjes papier wegsnijden en los snijden met een mesje. Zorg ervoor dat je van tevoren even hebt getekend waar de tape zit zodat je daar niet dwars doorheen snijd (dan valt de boel natuurlijk uit elkaar).

.... ik vermaak me wel weer. 
Ik vind het zelf ook hele leuke cadeautjes. Je kan de afbeeldingen  helemaal afstemmen op iets of iemand of met opgeplakte teksten iemand feliciteren ofzo.


vrijdag 20 januari 2012

Deze week zag ik (numerus viginti septem) 27

'deze week (of eigenlijk vandaag) zag ik' zo'n warmte-meet-camera-ding!Klik hier voor alle andere 'dwzi' deelnemers.

donderdag 19 januari 2012

photocabine 'viewmaster'


Jawel. 
deze maand tijdens het opruimen van alle zooi die we aan het opruimen zijn (........) kwam ik m'n viewmaster tegen van vroeger. Die kennen we allemaal nog wel toch? 
3D plaatjes kijken uit de vorige eeuw! yeah! en waar kijken we dan naar? tuurlijk beertje colargol in de ruimte...... 
niets gedateerd aan lijkt me zo!En voor de oplettende kijker, Merula heeft sinds een aantal weken een pony laten knippen.

'photocabine' is iedere maand, rond de twintigste ,een foto in een echt of digitaal fotohokje.
Een initiatief van Liesbeth van twee meisjes in de stad

zondag 15 januari 2012

okee, moet ik mij ernstige zorgen maken?Ja, ik moet dit toch echt even kwijt..... 
Ik heb het lang geprobeerd te ontkennen. Gestimuleerd en er ook juist geen aandacht aan besteed, maar het blijft een feit.  
hier komt het dan......  
Mijn 3-jarige zoon houd niet van tekenen.
Erg he!?

Knippen en plakken, beetje knutselen vind meneer allemaal wel geinig, maar tekenen ho maar!

En dan ben je zelf een soort van creatieve moeder die vroeger altijd aan het tekenen was en dan wil je natuurlijk dat je eigen kroost daar ook zo blij van kan worden! Een papiertje wat potloden of stiften en ik zat als kind dan wel in m'n eigen wereldje. Heerlijk!
Mijn moeder heeft ook 2 dikke plakboeken gemaakt van kindertekeningen van mij. En als ik daar dan in kijk kon ik (ahum) ook echt wel heel goed tekenen vroeger.
De tekening hieronder is van mij toen ik 3 jaar en 4 maanden was. (de psychologische verklaring van de papa met het rode hoofd laten we even achterwegen :)
En dan nu eentje van Siem 3 jaar en 5 maanden. 
(en dit is dan echt wel z'n beste werk!) En ook een tekening van een poppetje omdat mama dat dan zo graag wilde..... Okee dan maar, zucht. 5 seconden tekenactiviteit en dan is Siem er wel weer klaar mee. Jaja rondje en oja de ogen (prik prik). Vergeet je de mond niet. oja 'streep' klaar. zo. Gewoon geen zin in dus.En nou weet ik natuurlijk ook wel dat je dit soort dingen niet met elkaar moet gaan vergelijken en ieder kind zijn ding doet op het moment dat hij of zij daar zelf aan toe is. Maar is snap het gewoon niet zo goed, wie vind tekenen nou niet leuk?????? En zou het ooit nog "goed" komen?

en
het wordt misschien nog wel erger. Als Siem dan erin toestemt dat we gaan tekenen gebeurd dat over het algemeen maar in 1 kleur. En jawel dat is geel. En dan nog het liefst een geel papier met een gele stift (dat is natuurlijk een beetje lastig). En nou weet ik wel dat geel een hele warme kleur is en doet denken aan de zon en vrolijkheid. Lente, narcissen en kuikentjes. Het staat ook voor intelligentie, licht en leven. Maar als ik even verder mag klagen 
;) 
in vind geel niet zo mooi. Ik weet dat meer mensen problemen met geel hebben, ik heb een beetje mixed emotions met geel. Het is zo'n schreeuwende kleur en zo fel!
Nou is die voorkeur voor geel niet alleen bij het (niet) tekenen maar bij alles en al zeker een dik jaar lang. Nix jongetjes blauw en meisjes roze. Geel is het, bij alles. Snoepjes worden uitgekozen op kleur en niet op smaak of vorm. Speelgoed is echt wel leuker als het ook nog geel is. Altijd als er iets te kiezen valt, zal Siem kiezen voor iets geels. Vreemd he!? Ook bij dit "ding" is het niet zo dat we er continu mee bezig ben en de gele voorkeur aankaarten of afkeuren bij hem. Het is gewoon zo als het is!

En weet je..... wat ben ik toch eigenlijk bere-trots op dit kleine mannetje die op 3-jarige leeftijd gewoon al zijn eigen keuzes maakt en zich door niemand laat beinvloeden.
Ik hoop dat hij dit altijd zal blijven doen!donderdag 12 januari 2012

Deze week zag ik (nombre de vingt à six) 26


 Deze week zag ik......... eh... 
hele mooie foto's met het nieuwe macro lensje.
En het grappige is dat het gewoon een spa blauw flesje is, maar dan van heeeeeeel dichtbij en daardoor helemaal onherkenbaar geworden. 
Klik voor de andere DWZI-deelnemers van deze week hier

dinsdag 10 januari 2012

3x3 'keuzes'


Afgelopen 9 dagen achter elkaar (3x3) een foto gemaakt van een keuze......

En jeetje wat heb je eigenlijk niet normaal veel dingen om te kiezen iedere dag! Welke schoenen doe je aan vandaag? een wasmachine met zoveel keus, welke kleur? of toch maar een kiwi green of gold, welke muziek (of helemaal geen muziek), eerst schommelen of eerst op de wip? schaar-steen of papier? welke looproute kun je nou het beste nemen door deze enorme regenplas? zal ik het doen of toch maar niet (eentje dan?)3x3= mijn projectje waarbij ik iedere keer 9 dagen achter 
elkaar hetzelfde ietsje fotografeer. Kijk in de pagina balk
3x3 voor alle andere foto's.

zaterdag 7 januari 2012

Leuks!

O, gisteren een blauwe envelop (nee niet zo een....) op de mat met een voor mij onbekend handschrift. 
Spannend! 
En jeetje wat werd ik blij verrast. Ik kreeg weer post van Gina. En Gina wat precies wat voor dingen ik leuk vind. Leuke lieve stickertjes met blije gezichtjes en glitters en super mooie oude plaatjes, zoals deze visitekaartjes en etiketjes. 
Wauw mooi he!? 
En het is dus helemaal geweldig om erbij te vertellen dat ik Gina dus helemaal niet ken, een wild vreemd iemand (ze heeft zelf ook geen blog). Ze stuurde met vorig jaar toen ik net een maand ofzo aan het bloggen was een berichtje om een kaartje uit te wisselen. Ze las mijn blog en vond dat leuk. En aangezien ik van post erg blij word..... Ze stuurde me toen al super leuke spulletjes. En nu vandaag dus zomaar weer, is dat nou niet lief!!!!


Dank je wel Gina!!!

Eergister werd ik ook heel blij van lieve kindjes. We gingen namelijk 3 koningen zingen.
Ik weet niet hoe het bij jullie allemaal is, maar hier in mijn stad is dat toch wel een uitgestorven iets. 
Bij ons in de buurt gebeurd het volgens mij helemaal niet. Tenminste in al die jaren dat we hier wonen nog nooit iets van gezien of gehoord. En ik vraag me ook af of de mensen uberhaupt wel open zouden doen..... Maar een paar vriendinnen van mij wonen in een andere wijk vlak bij elkaar en daar gingen we dus 3 koningen zingen, gewoon bij de mensen uit de buurt die ze kennen. En wat is dat schattig zeg! Van die kleine frummeltjes met hun lampionnetje, zachtjes zingen over een koning en een hoed en een beetje achter elkaar verschuilen, totdat de schaal met snoepjes in zicht komt en ze dan ineens vooraan staan!

En mensen vonden het zelfs zoo leuk, dat we op straat meerdere keren werden aangesproken of we alsjeblieft ook even daar en daar wilden aanbellen! Veel mensen vinden het dus wel heel leuk en jammer dat zo'n traditie eigenlijk zomaar verdwijnt..... en dat vind ik ook jammer. 
Dus wij gaan volgend jaar gewoon weer.

Hopelijk is dan de hoeveelheid snoep ondertussen op. pfff
Want we moeten ook nog mini-banaantjes eten! Ik kon ze echt niet laten liggen deze schatjes........


En tot slot wil ik het item "leuks" afsluiten met een foto van de 'schoenenboom" hier in de stad vlakbij het station.
Hier word je toch ook blij van als je er langs fietst.De boom staat er al heel lang op zo'n plek waar van die skaters een beetje rondhangen. De schoenen hangen er ook al heel lang in hoor, ik heb het zien groeien en groeien. Maar je kunt het nu sinds kort beter zien en het ziet er mooier uit omdat de gebouwen die er achter stonden nu gesloopt zijn. Je ziet de hijskranen nog achter de boom. Met een mooie blauwe lucht erachter is de schoenenboom gewoon veel mooier dan met een lelijk oud gebouw. En de boom is trouwens best groot dat ik me ook al heel lang aan het bedenken ben hoe ze die schoenen er nou in hebben gekregen. 
Gewoon maar blijven gooien????

donderdag 5 januari 2012

Deze week zag ik (nummer 25)

'Deze week zag ik':
Het winnende lot!


..... van jawel, 60 euro. duimpje naar beneden.....
(we dromen maar weer gewoon verder)

Benieuwd of andere 'DWZI-deelnemers' wel de hoofdprijs hadden?
Klik op de pagina 'DWZI' in de paginabalk linksboven.
Meedoen? = leuk.

Deze week zag ik is geinspireerd op Jill's today i saw