maandag 17 februari 2014

goooooooooood morning!

Al heeeeel lang geleden zag ik in het jumbo supermarkt boekje dit recept voor granola voorbij komen. Dat wilde ik weleens proberen. Granola is een soort van muesli die gemengd is met honing en die je vervolgens moet roosteren in oven. Daardoor is het lekker krokant! Je voegt er b.v. noten, zaden, pitjes en gedroogd fruit aan toe. Vele variaties natuurlijk mogelijk. Lekker en gezond, kijk wat willen we nou nog meer?Over voorverwarmen tot 150 graden. 75 gram honing en 4 eetlepels olie, 1 eetlepel koek -en speculaaskruiden, 1 theelepel zout en 4 eetlepels water in steelpannetje aan de kook brengen. Goed roeren en een paar minuutjes zacht laten koken.

Daarna 250 gram basic muesli of havervlokken vermengen met 100 gram verschillende pitjes (zonnebloem pitjes en pompoen pitjes enzo) en 175 gram ongezouten noten melange. Daarna het honingmengsel hier doorheen roeren. Alles op bakplaat met bakpapier uitspreiden.


 25 minuten bakken in oven zodat het beetje bruin en krokant is. Af en toe omscheppen.

Daarna aflaten koelen en 50 gram gemalen kokos en half bakje tuttifrutti erdoorheen mengen. Ik vind dat tuttifrutti spul niet zo lekker. Gedroogde vijgen en rozijnen wel.
En potverdikkie zeg 1e granola experiment is zowaar gelukt en is erg lekker! 'S morgens nog even een appeltje of peertje in stukjes, wat granola en yoghurt erbij en smullen maar!

*
en oja ik moest nog even terug komen op Siem & het roze konijnenpak....

Twee weken geleden was het zo'n druilerige zondagmiddag. We zaten zo'n carnavalskleding foldertje door te bladeren. Siem wilde dit jaar wel als pinguin verkleed gaan vertelde hij. (vorig jaar was nog gewoon ridder he!). Ik vond het eigenlijk wel komisch en stelde dus voor om maar meteen naar de winkel te gaan. Afgelopen jaren kon ik nog prima een tweedehands outfit scoren bij de kringloop. Ik vreesde dat het met het pinguin pakje wat lastiger zou worden.
En zelfs bij de winkel hadden ze geen pinguin pak meer! Potverdikkie... Ik stelde nog voor om als kip verkleed te gaan of robot. Maar nee zoon had zelf al iets gevonden! Het roze konijnenpak (hm als ik er nou twee grote batterijen op z'n rug vastmaak is het zo'n duracel konijn :) Okee... maar ga je het dan ook aan doen? Niet dat het over 2 weken in de kast beland he! Nee nee dit zou niet het geval zijn.

   
en zie hier het resultaat! Kind vind het helemaal leuk en verkleed zich nu al regelmatig
Nu moet ik alleen nog even carnaval-zin ergens zien te kopen....zaterdag 8 februari 2014

hallelujah

Er is een wonder gebeurd, echt waar! Iets waar ik altijd al op hoopten, maar wat helaas niet zou gaan gebeuren.... snif.  Ik kwam er zo'n 4 jaar geleden helaas achter dat het nageslacht niet van tekenen of kleuren houd. Ja echt. En niet zo van 'nee, dit vind ik niet zo leuk', maar gewoon echt nee, nooit, stom, no way! (het kind kan natuurlijk nog geen engels, maar dit alleen even om mijn verhaal een beetje kracht bij te zetten he ;). Alle pogingen die ik ook deed, alle leuke kleurboeken, mooie stiften, krijtjes, kleurpotloden, papierformaten, verf, kwastjes, misschien met je handen? nope.

Mensen die hier al langer langs komen hebben misschien al wel eens vaker meegelezen met mijn enorm klein puntje van frustratie hierin. Ik kan het me gewoon niet zo goed voorstellen dat een kind het niet leuk vind om te tekenen of kleuren. Ik vond dat altijd heerlijk vroeger. En ja nu nog steeds eigenlijk. Dus het leek me zo leuk om als ik later een kindje zou hebben om dan daarmee gezellig aan tafel te zitten tekenen....

Maar goed Siem is inmiddels al 5 en een half en deelt dus absoluut niet dezelfde interesse hierin, dat is echt wel duidelijk.

Maar toen gebeurde het....

Het was een warme winterdag (u weet wel zo'n anderhalve week geleden). Op school waren ze bezig aan het thema dino's. De juf had voor de kinderen uit groep 2 (Siem dus) een kleurplaat opdracht uit groep 3. Maar nee niet zomaar een kleurplaat! Eentje met rekensommetjes erin. De cijfers van de antwoorden kwamen dan overeen met een kleurtje. (kent u het nog, het iedereen kan schilderen, paint by numbers?) (kijk ook eens even hier voor de meest gave stof hiervan bij: toertjes & pateekes) En jawel dat was wel leuk! En voor het eerst in zo ongeveer hele basisschool carriere kon ik een volledig ingekleurde kleurplaat thuis op de koelkast plakken. Hoera!


Ik moest wel even testen of dat dit wellicht een toevalstreffer was. Maar nee een tweede keer bleek dit ook te werken met een uitgeprint ding van internet.
Dit was toch wel een vreugde dansje waard! Na dit dansje zijn kale man en ik er snel bij aan tafel gaan zitten met ieder een kleurboek en hebben dit zo'n anderhalf uur volgehouden.


Wat een geluksmoment was dat! Klinkt misschien belachelijk als je dit zo leest, maar ja. En ook de kleurpotloden doos die je op de foto ziet, is een en al jeugdsentiment. Ik heb die doos vroeger als klein meisje van m'n opa en oma gekregen. Hij kostte toen 40 gulden, dat weet ik nog heel goed. Ik was er enorm blij mee. Veel potloodjes zijn inmiddels nog maar een paar centimeter lang door het vele gebruik! Ik had ook op ieder potlood met plakband een klein papiertje met nummertje geplakt van 1 t/m 50. Zo kon ik na gebruik alle kleurpotloden netjes op volgorde terug leggen.... (u zou nu denken dat ik een zeer opgeruimd en ordelijk type ben, dit valt in werkelijkheid erg tegen....)

En vandaag viel ik weer zo ongeveer achterover! Siem pakte uit zich zelf weer de kleurpotloden en kleurboek :)  Ik ben nog aan het twijfelen of hij het misschien doet omdat hij merkt dat ik het heel leuk vind, of omdat hij het echt zelf wilt. We zullen zien hoe dit verder ontwikkeld.....En oja dat roze konijnenpak, da's weer een heel ander verhaal......