vrijdag 31 oktober 2014

boeh! aaargh en ieks

Het werd een Beekse bergen abonnementje (zie vorig bericht :)
Want we vinden de geiten zo leuk.... Er is natuurlijk ook niets leuker dan een selfie maken met een geit. Waahaa zie je zijn grijns? Zou die zichzelf zien op het schermpje? Een klein voorzichtig afstandje houden want je weet natuurlijk maar nooit, zo'n geiten hoofd kan best hard zijn denk ik zo!


En het favoriete dier van deze dag was de tapir. (u weet wel zo'n gek beest met mini slurfje) Even de kwestie dieren in gevangenschap buiten wegen laten. De 2 tapirs (tapieren?) waren deze dag erg komisch om naar te kijken :)

Waar ik hier ook nog niets over had geschreven was 'de kinderbouwspeelplaats' afgelopen herfstvakantie week. Een project waarbij kinderen uit de buurt een hele week kunnen bouwen aan allerlei hutten en bouwwerken met allerlei soorten materialen. Man en ik waren 1 dag vrijwilliger en konden ook de hele dag aan de slag. Timmeren, zagen, schilderen aan het bouwwerk. En workshops beeldhouwen, vlag schilderen, schatkaart maken en  mozaieken om alles mooi te versieren. Leuk, leuk initiatief!
Onderste twee foto's zijn gemaakt vanuit een hoogwerker (weet niet wie ze gemaakt heeft...) Op de middelste foto zie je het bouwwerk van ons groepje (links van die uitgezaagde vis, haai?).

Deze week was de school weer begonnen. Ook weer fijn hoor.
Vandaag speciaal voor Halloween koekjes gemaakt onder schooltijd.  Want geef toe mensen, koekjes maken met kleine kinderen is gewoon niet altijd even handig! Natuurlijk wel gezellig enzo, maar nou ja soms is het voor het eindresultaat even beter zonder kleine handjes die ook willen :)
Ik maakte wederom de enge heksenvingers. Een paar jaar geleden maakte ik ze ook eens (lange meelezers weten dit misschien nog wel :) Zandkoekjes deeg met een amandel als nagel, iew. Maar op een of andere manier zien de foto's op internet er altijd beter uit dan mijn maaksels....


Gezellig tafelkleedje van de wibra en uitgesneden pompoen, wat wil je nou nog meer voor een avondje griezelen?

 Ik maakte ook nog wat koekjes met vormpjes. Deze vormpjes zijn geprint door onze 3d printer. Altijd handig om in huis te hebben zo'n ding :)


Happy Halloween iedereen!

maandag 20 oktober 2014

een dagje vermaak

Toen Siem anderhalf jaar was hadden we een abonnement van de Beekse Bergen. We wonen er vlakbij, een klein half uurtje fietsen. Een fijne plek om lekker rond te wandelen en beestjes te zien. Na een jaar lang regelmatig gaan heb je op een gegeven moment de beestjes wel een beetje gezien en is het meer van glijbaan naar glijbaan lopen. Ach maakt ook niet uit. Nu 4 jaar later vroeg Siem weer eens wanneer we weer een keertje naar de Beekse Bergen zouden gaan. En zo gebeurde het in de herfstvakantie.....


 En hoera ons dak van de auto (ja we gingen toch met de auto....) werd door een giraffe schoongelikt tijdens de auto safari. Grappig hoor zo'n enorme giraffe tong die over je dak heen gaat!We keken ook naar de apen en verbaasde ons weer over de menselijke trekjes die ze hebben. Wat lijken we toch veel op elkaar (en wat lijken zoon en man zo op elkaar op de foto hierboven :)En we maakte een gezellige selfie. Leuk voor later enzo...


 En we (of nou ja, ik eigenlijk) vonden een super mooi blaadje. 
Als je hem tegen de zon hield leek het wel of die in brand stond :)

Bij thuiskomst lag het tijdschrift Cashew stadstuinieren op ons te wachten. Ik werd een aantal weken geleden door hun benaderd of ze een stukje en foto van de cactus koppen mochten plaatsen. Ja tuurlijk! Super leuk (en wat netjes dat jullie dat vragen ;) Zo stoer om je eigen foto in een echt tijdschrift te zien. En het is ook echt een heel mooi en leuk blad over tuinieren voor op je balkon, dakterras en moestuin.
Kortom een fijn dagje dus :)

zondag 5 oktober 2014

oude en nieuwe technieken en iets met een bananen piano....

oooo zo mooi.... Ik zag het al eens voorbij komen bij o.a. mw ekster. De gave spraypaint van montana. Het zijn eigenlijk spuitbussen die gebruikt worden voor graffiti. Dekt overal op, hecht overal op en blijft er voor eeuwig op zitten in alle weersomstandigheden. Hoe gaaf is dat? En oja nog niet eens the best part verteld, keuze uit 170 kleurtjes. En 170 is echt veel/is lastig kiezen. Maar ik heb nou niet echt de behoefte om mijn naam om een muur te spuiten, maar dat ene glazen flesje..... Of dat witte potje en de gele plastic kapstok, een playmobil paard, die waxine lichtjes kunnen ook wel eens een ander kleurtje krijgen, stenen, de lege badschuimfles, dat etagere ding en die poppenkast pop :)
 Mooi, mooi spul, ik ben er heel blij mee. Maar opgepast het is ook weer zeer verslavend. Voor je het weet heeft niets meer zijn originele kleur! Maar mocht je nu besluiten om toch niet alles te voorzien van een nieuw kleurtje omdat je dat b.v. zonde vind van dat mooie bloemetjes randje van dat oude bordje (maar wat wel achterin de kast veilig staat opgeborgen omdat het al een flinke scheur begint te krijgen). Nou dat bordje dus, of dat lievelings kopje wat je aller aller  allerliefste man per ongeluk op de grond heeft laten vallen. Voor al die gebroken dingetjes kwam ik op internet ook een mooie oplossing tegen. Het heet 'kintsugi' en je kunt de new kintsugi repair kit kopen bij www.cadeau-cadeau.nl (sowieso een erg leuke winkel). Kintsugi is een hele oude Japanse techniek waarbij kapot servies weer aan elkaar gezet werd met goud. Hierdoor werd de breuk juist duidelijker zichtbaar en werd het eigenlijk weer een heel mooi (misschien wel mooier!) bordje of kommetje.

plaatje van pinterest
 Van deze oude techniek switchen we weer even naar het nu. 
Dit weekend was het weekend van de wetenschap. 
Zo ook bij fablab013 hier in Tilburg. De plek waar iedereen (ja jij ook!) gebruik kan maken van allerlei apparaten die eigenlijk altijd alleen voor grote bedrijven waren. Denk aan 3d printers, laser snijders, plasma snijders etc. Ik schreef er hier al eens eerder over. 

Maar even nu niets daarover :)  Ik wilde alleen even de 'makey makey' laten zien die ze daar hebben. Dit is eigenlijk een heel simpel printplaatje wat met behulp van 2 draadjes en klemmetjes je functies van de computer kan overnemen. Beetje onduidelijk nog? De makey makey zit via een usb verbonden aan je computer. Dan heb je 2 klemmetjes waarvan je er 1 zelf vasthoud en de andere b.v. in een stukje klei duwt, of in een klodder ketchup of appel (eigenlijk bijna alles is mogelijk!). Het cirkeltje is nu rond en de computer denkt dat b.v. de appel nu een knop op het toetsenbord is (of je muis). Als je dan op je computer b.v. een spelletje opent kun je het spelletje spelen door de appel aan te raken. 


Op de foto zie je Siem die 4 bananen heeft voor 'omhoog' beneden' 'links' en 'rechts'. Is het nu wat duidelijker? Maar zo kun je b.v. ook een piano of een ander muziek-maak-iets openen op je computer. Een draadje zelf vasthouden en de andere op b.v. de sanserveria (ja waarom niet?) vastzetten. Raak je met je andere hand het plantje aan dan krijgt de computer dus het commando van de toets indrukken en zo kun je dus muziek maken door de plant te aaien :) Knutsel je eigen gitaar van karton, klemmetje erop en spelen maar! Er komt echt geluid uit! Hoe cool is dat? Kijk de video maar voor meer uitleg en super leuke ideeen. En weet je zo'n leuk speeltje is ook gewoon betaalbaar, 50 euro kost het! Te koop bij www.tofspeelgoed.comEn dan tot slot van al deze oude en nieuwe technieken en dingen. Een fotootje van iets heel ouderwets! Letters leren schrijven met een potlood. Jeetje wie doet dat nou nog tegenwoordig :)
(opperste concentratie met tong uit mond!)Hard werken hoor dat groep 3, geen tijd meer onzinnig spelen :)


Fijne week iedereen!