vrijdag 21 augustus 2015

vakantie en een bezoek aan 'völklinger hütte'

Precies 7 dagen geleden was ik nu op dit moment denk ik Siem z'n tanden aan het poetsen in het sanitairblok (of hoe noem je zoiets? wc's? afwasplek?). Jawel we waren op de camping dus :)
Even nog naar de sterren kijken en dan rits rits het bedje in. Mwoehaaaa ik ben zelf eigenlijk ook wel doodmoe. Ik ga denk ik ook maar slapen. Ow crap moet ik weer naar de wc lopen met m'n tandenborstel..... Ik kom er net vandaan. Boehoehoe.

Ditmaal wel zo'n gehuurde kant-en klare tent wat echt wel soort van ideaal is hoor. Niets zelf hoeven meenemen (behalve een goed scherp mes want dat is er nooit en vind ik heel vervelend) is erg fijn.
Een week in Duitsland op de camping, met zelfs een soort van bedjes zodat je niet op een luchtbed hoeft. En oef altijd weer zo'n besef moment dat je eigen bedje thuis zoooo lekker ligt! En dat je daar 's morgens gewoon fris en fruitig uit kunt stappen ipv het gevoel te hebben dat je in 1 nacht 10 jaar ouder bent geworden. En dat vind ik dan altijd een beetje het dubbele van op vakantie gaan. Je betaald dan zoveel geld voor zoveel minder comfort. Best kneuterig dat gehannes in zo'n keukentje enzo en best leuk een prietpraatje tijdens de afwas met de buurvrouw. En och ja de kinderen kunnen zo heerlijk spelen samen. Ja eh.... nou die van ons doet dat altijd pas de een na laatste dag ofzo hoor. En dan ook nog eens met het minst leuke kind van de hele camping :)

O wat zit ik hier weer te klagen (en te overdrijven hè). U kent mij wel beter dan dat toch? Ik wilde eigenlijk alleen een blogje gaan schrijven over völklinger hütte. Want dat was echt wel een heel gaaf iets tijdens onze vakantie! Het was op een wat regenachtige dag (had ik al verteld dat het dan een beetje klam in een tent word?) dat we met de auto ergens naartoe wilden gaan. Aangezien we niet de mensen zijn voor de meest standaard toeristen uitstapjes waarvan je overal de foldertjes ziet liggen, gaan we liever zelf op zoek. We kwamen dus uit bij een enorme gigantisch grote ijzer en staalfabriek en hoogovens in het stadje Völklinger (ook wel de lelijkste stad van Duitsland en dat klopt wel eigenlijk...). In 1986 is dit enorme complex van verroeste buizen, compressoren, kabels, karretjes,lockers, trappen, zwart geblakerde schoorstenen, opslag,metertjes, knopjes, schakelaren, treinrails etc. stil gelegd en in 1994 is het op de UNESCO wereld erfgoed lijst gekomen.

Even wat kiekjes om je een beetje een beeld te geven.


dat ieniemienie mensje rechts is ik :)
Heb je er een beetje een beeld bij nu? Ik kan begrijpen dat heel veel mensen dit misschien vies en lelijk vinden. Ik vind het juist prachtig! Al die lijnen en vormen die je overal ziet, de kleuren in al die tinten rood, bruin, grijs, zwartig. De hele enorme constructies die door en over elkaar heen gaan, het hele industriële, wauw!

En het gave is dus dat je overal rond mag lopen. Het hele terrein is zo'n 600.000 vierkante meter en je kunt tot 45 meter hoog de lucht in om te kijken bovenaan bij de hoogovens (heten de daarom zo? ;) Wel een veiligheids helmpje op en trapjes klimmen maar, vergeet niet om je hoogtevrees thuis te laten! We hebben er uren rondgelopen en hadden nog steeds niet alles gezien. Telkens als je weer een bocht omging, trap opklom zag je weer iets anders. Zo'n raar en spannend sfeertje hangt er. 

Onvoorstelbaar hoe de (in hoogtijden net na WOII) de 17.000 werknemers hier gewerkt moeten hebben. Wat een vies, ongezond en hard werken moet dat geweest zijn....

Inmiddels pakt op een aantal plekken de natuur ook weer zijn ruimte terug. De bomen en het ander groen groeit gewoon lekker waar het gaan kan. Mooi is dat.
Het hele complex van de Völkinger ijzersmelterij is natuurlijk een prachtige achtergrond voor exposities, muziek, cultuur, theater etc. En laat daar nu ook nog eens op dit moment de urban art Biennale 2015  te zijn. Wat heerlijk om ook nog eens wat kunst op te snuiven op deze gave plek. Mijn hartje ging er sneller van kloppen hoor. Voornamelijk binnen hing/lag/was er 'urban art' 
(Urban arts is een verzamelnaam voor die kunstvormen die hun oorsprong vinden in het leven van de grote stad, zoals graffiti, hiphopmuziek, rap, breakdance, streetdance en daaraan verwante kunstuitingen) Wat een contrast.
Maar hé hiervan heb ik eigenlijk helemaal geen foto's gemaakt stom genoeg.

Maar het heeft me wel geïnspireerd om de dag erna 's morgens in de tent vanuit mijn niet zo fijne bedje, eens even echte tent-kunst te fotograferen toen de zon opkwam!

Mooi gezicht toch die kleurtjes en lijnen?
En ik haakte tijdens de vakantie ook nog een vlaggetjes slinger.
Maar dat zullen we maar geen kunst noemen, dat valt meer onder de categorie gereubel :)


dinsdag 4 augustus 2015

the puppets are taking over!

3 september 2014, bijna 1 jaar geleden plaatste ik het eerste berichtje over mijn 'cactuskoppen' (deze).
Wow is dat al een jaar geleden!? Ja dus! Inmiddels al heel veel poppenkastpoppen voorzien van een leuk plantje in hun hoofd en een mooi schoteltje. Het verbaasd mij iedere keer weer hoeveel soorten koppen er zijn. Veel dezelfde oma's, Jan Klaassens en Koningen. Maar ook weer zo veel verschillende variaties aan politie agenten, of gendarmes en bobbies (klinkt zo leuk :) Mooie prinsessen en iets minder knappe dames met klepogen, knappe prinsen en dubieuze boswachters. Hoe ouder de poppenkast poppen hoe enger ze vaak zijn. Bij iedere kringloop speur ik nog steeds naar leuke koppies!

Er zitten soms ook ontzettende rare tussen hoor! Wat dacht je van deze:


 Zo'n Roodkapje die veeel te lang in de zon heeft gewandeld en flink verbrand is. Een clown waarvan je spontaan zin krijgt in een bigmac..... Een hele enge Boswachter (?) die op Jules Deelder lijkt. Een oma met nikkel allergie van d'r oorbellen (zijn helemaal groen uitgeslagen!) En een koning met opplak baar en wenkbrauwen die verdacht veel lijkt op Chriet Titulaer.....
Zou iemand van deze freaky poppen een cactus kop willen?? 


Ja toch wel! Een paar weken geleden kreeg ik een mailtje van het volkshotel

 Een super hip en cool hotel in Amsterdam (in het voormalig volkskrant gebouw)Ze wilde graag wat cactuskoppen bestellen.
Super leuk! En ook de vraag of het eventueel mogelijk zou zijn om er 180 te bestellen, in iedere hotel kamer eentje. Ehm sorry? hoeveel zei u? 
slik
tja
eh
.........
eh

Nou laten we er maar gewoon met een paar beginnen :)
Deze heb ik inmiddels pas geleden al mooi afgeleverd daar. Ze staan nu bij de receptie, cafe en tafeltjes enzo. Of het nu ook helemaal opruim-technisch een goed plan zou zijn om ze in de hotelkamers te zetten? Als die per ongeluk omvalt, valt er ook wel wat aarde uit.
puntje


Voorlopig hou ik me zelf er goed mee bezig en lach me suf met al die koppen.
Ik speel sprookjes na....

 over oma's die met huid en haar in 1 hap worden opgegeten door een boze wolf.

En bij volle maan is het ook dolle pret.   awoehoe
en hebben de langneuzen overleg....


Zo dit was het weer. Excuus voor de overlaad aan #poppenkastpoppen :)
Ik weet dat sommige mensen ze ook heel eng vinden!